10.Kwaliteitszorgsysteem 2.0

PH20

Laatst gewijzigd op: 2 september 2024

1

Introductie

Het kwaliteitszorgsysteem is een zelfregulerend systeem dat bijdraagt aan de wettelijke zorgplicht.

2

Kwaliteitszorgsysteem

Het kwaliteitszorgsysteem is een private samenwerking tussen opdrachtgevers, gebruikers en marktpartijen. Het is een zelfregulerend systeem dat bijdraagt aan de wettelijke zorgplicht waarin voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures, aanvullend op wetgeving en formele normering zijn beschreven om te komen tot gecertificeerde sportaccommodaties op het gebied van sportkwaliteit, sportveiligheid en duurzaamheid.

3

Voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen

De nieuwe benaming van NOC*NSF normen zijn voorschriften. Naast voorschriften zijn in het kwaliteitszorgsysteem ook richtlijnen en aanbevelingen benoemd. Het onderscheid tussen de niveaus van voorschriften is hieronder weergegeven:

  • Voorschrift: regel die men moet volgen;
  • Richtlijn: regel waarvan men gemotiveerd* mag afwijken;
  • Aanbeveling: datgene dat wordt aanbevolen omdat doorgaans mag worden aangenomen dat de uitwerking ervan gunstig is.

*Motivatie houdt in dat de opdrachtgever in een mail aan info@sportinfrastructuur.nl aangeeft dat hij/zij zich ervan vergewist af te wijken van de richtlijnen van sportinfrastructuur. Afwijken van de richtlijn(en) betekent dat opdrachtgever een hoger risico aanvaard voor het functioneren van het systeem op langere termijn. Bij deze mail dienen het project en de richtlijn waarvan wordt afgeweken duidelijk te zijn vermeld. De werkorganisatie van NOCNSF verwerkt deze informatie in het projectdossier.

4

Constructienorm naar constructie richtlijn

In het nieuwekwaliteitszorgsysteem is de constructienorm, waar de minimaal vereiste constructiehoogte van buitensportaccommodaties is beschreven omgevormd tot een constructierichtlijn. De constructierichtlijn beschrijft per deelgebied in Nederland de te bouwen constructiehoogte voor de toe te passen materiaaltype (gebonden, deel-gebonden of ongebonden). Het verschil tussen de vroegere norm en de richtlijn bestaat uit de ontwerpvrijheid welke opdrachtgevers krijgen in het nieuwe systeem, zie paragraaf 6.

Wanneer een opdrachtgever van een buitensportaccommodatie wenst af te wijken van de richtlijn is zij verplicht sportinfrastructuur hierover te informeren, met nadruk wordt hier de opdrachtgever van de accommodatie benoemd en niet de aannemer/leverancier van het bouwwerk. Door sportinfrastructuur te informeren vergewist de opdrachtgever van de sportaccommodatie zich van de risico’s welke gepaard gaan met het afwijken van de richtlijn.

5

Van sportvloerenlijst naar sportproductenlijst

De sportvloerenlijst is in het nieuwe kwaliteitszorgsysteem gesplitst. Bij deze splitsing zijn de fundaties en onderbouwen op een aparte lijst van sportvloeren (toplaag incl. toevoegingen zoals foam en/of infill) geplaatst. In de procedures is beschreven dat het een voorschrift is een sportvloer van de sportproductenlijst te selecteren en het is een aanbeveling een fundering en onderbouw van de sportproductenlijst te kiezen. Funderingen en onderbouwen op de sportproductenlijst betreffen materiaalspecificaties van algemeen geaccepteerde materialen welke niet bedrijfsgebonden zijn.

Als opdrachtgever kan worden gekozen voor een fundatie en/of onderbouw materiaal welke niet op de sportproductenlijst staat. Wel dienen alle lagen van de constructie gekeurd te worden aan het voorschrift fundatie of voorschrift onderbouw. In deze voorschriften staan de prestaties van de lagen beschreven en geen materiaalspecificaties. Dat betekent dat iedere fundering onder een buitensportaccommodatie aan het fundering voorschrift (stabiliteit, hoogteligging, vlakheid) moet voldoen maar de materiaalkeuze vrij is, waarbij de aanbeveling is om een materiaal van de sportproductenlijst te gebruiken.

Sportproductenlijst
Sportproductenlijst
6

Handleidingen

Voor plaatsing van producten op de sportproductenlijst (licentie) of certificering van sportproducten in de praktijk zijn handleidingen geschreven. De wijze van meten van voorschriften in het laboratorium en de praktijk staan per type sportproduct, per sport, omschreven in een specifieke handleiding. In de handleidingen worden per voorschrift de meetmethode, de meetlocaties, de meetapparatuur en het aantal herhalingen omschreven.

De handleidingen zijn de basis voor plaatsing op de sportproductenlijst en certificatie van sportaccommodaties. Het controleren op wettelijke vereiste en eventuele CE-markeringen zijn geen onderdeel van de beschreven metingen uit de handleiding.

Voor toepassing van een handleiding dient het sportproduct te voldoen aan de scope van de betreffende handleiding. Wanneer een sportproduct niet voldoet aan deze scope kan het sportproduct niet worden gebruikt voor plaatsing op de sportproductenlijst, en certificering in het geval van een sportvloer, wat vereist is voor competitiegebruik door de betreffende sportbond.

7

Ontwerpkeuzes buitensportaccommodatie

Opdrachtgevers hebben met de constructierichtlijn en splitsing van de sportproductenlijst meer ontwerpvrijheid gekregen op basis waarvan constructies van buitensportaccommodaties kunnen worden gerealiseerd. Het verdient de aanbeveling om de constructierichtlijn (beschreven totale constructiehoogte) en de aanbeveling (materialen van de fundering en onderbouw toepassen) te volgen. De mogelijke routes van de opdrachtgever staan hieronder beschreven:

  • Opdrachtgever stelt in zijn aanbestedingen de richtlijnen en aanbevelingen van sportinfrastructuur van toepassing. Hiermee is de totale constructiehoogte, het onderbouw materiaal en het fundatie materiaal gewaarborgd zoals we dat in de oude systematiek kenden;
  • Opdrachtgever beschrijft de te bouwen constructie incl. eventuele drainage op basis van onderzoek naar de huidige bodemgesteldheid. Hier kunnen veel innovatieve oplossingen uit voortkomen die civieltechnisch getoetst zijn. In de praktijk dient de opdrachtgever door te geven aan sportinfrastructuur dat hij zich ervan vergewist dat hij afwijkt van de richtlijnen. Ook dienen alle constructielagen in de praktijk aan de prestatie-voorschriften stabiliteit en waterdoorlatendheid te voldoen;
  • Opdrachtgever legt de ontwerpvrijheid (inclusief bijbehorende risico's en verantwoordelijkheden) bij een derde partij (ingenieursbureau of aannemer). De derde partij kan vervolgens kiezen uit een van bovenstaande methoden.

De sporttechnische normen zijn per sport omgezet naar voorschriften en blijven van toepassing. Aan sporttechnische voorschriften dient altijd te worden voldaan voor certificering van sportaccommodaties.

8

Procescertificering buitensportaccommodatie

De procedure van certificering vanaf sportproduct tot en met certificaat is onderstaand schematisch weergegeven.

Schematische weergave certificering
Schematische weergave certificering