Kennisbank

Kennisbank voor gecertificeerde sportaccommodaties op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

1.Sportaccom Special

Het vakblad Sportaccom staat deze keer volledig in het teken van sportinfrastructuur.nl Alles wat u moet weten over het platform leest u in het magazine.

Lees sportaccom specialNOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

2.Online Handboek Sportaccommodaties onderdeel KZS

Accounthouders van sportinfrastructuur.nl hebben in de basis ook toegang tot het online Handboek Sportaccommodaties. Dit is een aanvulling op de voorschriften, richtlijnen en aanbevelingen waaraan sportinfrastructuur moet voldoen zoals binnen dit platform te vinden.

3.Kwaliteit lichtmasten

In de laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden in de verlichtingsmarkt. Veel aanbieders van ledverlichting bieden ook ledarmaturen aan voor de verlichting van grote terreinen en sportvelden. In voorkomende gevallen wordt gedacht dat een vervanging altijd mogelijk is zonder na te denken over mogelijke voorwaarden en consequenties als een vervanging leidt tot een hogere belasting van de lichtmast dan de belastbaarheid van de lichtmast.

Lees kwaliteit lichtmastenNOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

4.LED Verlichting op het sportveld

De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden op de verlichtingsmarkt. Veel aanbieders van led-verlichting bieden ook speciale led-armaturen aan voor de verlichting van grote terreinen, sportvelden en stadions. De communicatie rond de toepassing en kwaliteit van deze led-armaturen loopt nogal uiteen en is op veel punten lastig te vergelijken.

Lees led verlichting op het sportveldNOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

5.Tips voor bewuster watergebruik hockeyvelden

Watervelden zijn ingeburgerd in het Nederlandse hockey. Semi-water of water hockeyvelden zijn bijna altijd voorzien van een beregeningssysteem en worden besproeid. Daardoor gaat de bal sneller. Maar… er is een nadeel van natte velden. Het steeds sproeien kost veel water, energie en de kans op overmatig algenvorming is groot.

6.Energietransitie

De energiekosten voor de sportaccommodatie zijn voor veel clubs en gemeenten één van de hoogste kostenposten die ze moeten dragen. De opwekking van energie heeft een enorme impact op het milieu en de kwaliteit daarvan. Het terugbrengen van het energieverbruik heeft een positief effect op het milieu en klimaat en kan sporten betaalbaarder houden. Dit kennisdossier bundelt belangrijke kennis, documenten en bronnen van tal van organisaties en instanties die zich bezighouden met sport én energie. Deze pagina is zo de one-stop-shop naar de belangrijkste kennis, voor zowel de vrijwilligers en bestuurders van sportverenigingen, als voor professionele beheerders van gemeenten en marktpartijen. Deze website wordt actief onderhouden. Nieuwe kennisdocumenten zullen hier daarom met regelmaat worden geplaatst.

Lees energietransitieNOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

7.Duurzaam Watermanagement

Sportaccommodaties zijn doorgaans grootverbruikers van water maar in tijden van schaarste worden ze bij de verdeling van het beschikbare water, vaak als minder belangrijk beschouwt. Sportaccommodaties zijn er daarom bij gebaat om hun afhankelijkheid van water, zo laag mogelijk te houden. Dit kennisdossier bundelt belangrijke kennis, documenten en bronnen van tal van organisaties en instanties die zich bezighouden met sport én water. Deze pagina is zo de one-stop-shop naar de belangrijkste kennis, voor zowel de vrijwilligers en bestuurders van sportverenigingen, als voor professionele beheerders van gemeenten en marktpartijen. Deze website wordt actief onderhouden. Nieuwe kennisdocumenten zullen hier daarom met regelmaat worden geplaatst.

Lees duurzaam watermanagementNOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

8.Natuurinclusieve sportlocaties

Een groene, aantrekkelijke omgeving stimuleert mensen om te bewegen of te sporten. Tegelijkertijd biedt zo’n omgeving kansen voor natuurinclusie én om de omgeving duurzaam en klimaat adaptief te maken. Dat is belangrijk omdat een natuur die in balans is, ons veel werk uit handen neemt. En dat helpt weer om sporten veilig en betaalbaar te houden. Dit kennisdossier bevat relevante informatie en hulpmiddelen die kunnen helpen de sportomgeving natuurinclusief en klimaatadaptief te maken. Dat maakt van deze pagina een one-stop-shop naar de belangrijkste kennis voor sportverenigingen, voor professionele beheerders van gemeenten en marktpartijen in het groen, voor ondernemende sportaanbieders en landschapsbeheerders.

Lees natuurinclusieve sportlocatiesNOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

9.Sportgrasbeheer

We willen allemaal een goed veld om op te sporten. Goed onderhoud en beheer is daarvoor erg belangrijk. Onderhoud en beheer van natuurgras sportvelden focust namelijk op sportkwaliteit van het grasveld, op een duurzame manier. In plaats van het bestrijden van ziekten en plagen richt goed grasbeheer zich op preventie. Dit is geïntegreerd sportgrasbeheer (ITM).

Lees sportgrasbeheerNOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

10.Kwaliteitszorgsysteem 2.0

Het kwaliteitszorgsysteem is een zelfregulerend systeem dat bijdraagt aan de wettelijke zorgplicht.

Lees 0NOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

11.Handreiking geluidsproblematiek Padel

Padel ontwikkelt zich razendsnel. Steeds meer mensen genieten van deze populaire sport. Helaas is er ook een keerzijde aan deze ontwikkeling, namelijk de ervaren geluidshinder door omwonenden dichtbij reeds gebouwde padellocaties.

12.Handvatten constructieopbouw buitensportaccommodaties

Klimaatverandering en de grote druk op beschikbare bouwgrond maken dat we steeds vaker op bouwtechnisch uitdagende locaties werken. Dat maakt een stabiele, dragende constructie, extra belangrijk. Met dit kennisdocument bieden we zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer de handvatten om de verticale of horizontale afwatering door ongebonden, deels gebonden en gebonden constructies vast te stellen.

Nieuws vanuit de kennisbank

Het laatste nieuws op gebied van sportinfrastructuur.

Meer nieuws bekijken

9 juli 2024

Ontsluiting van kennis over natuurinclusieve sportlocaties gestart

Met een symbolische overhandiging van het themanummer van Sportaccom over natuurinclusiviteit aan HISWA-RECRON-voorzitter Geert Dijks, werd op 26 juni de eerste kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties geopend.

NOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron

19 december 2023

Materialen nationale campagne Geïntegreerd Sportgrasbeheer beschikbaar in kennisbank

Met een webinar in september, gevolgd door provinciale praktijksessies, is de nationale campagne Geïntegreerd Sportgrasbeheer afgerond.

NOCNSF/Atom/Icon/*/Chevron