5.Tips voor bewuster watergebruik hockeyvelden
PH29
Laatst gewijzigd op: 2 september 2024
Inleiding
Watervelden zijn ingeburgerd in het Nederlandse hockey. Semi-water of water hockeyvelden zijn bijna altijd voorzien van een beregeningssysteem en worden besproeid. Daardoor gaat de bal sneller.
Maar… er is een nadeel van natte velden. Het steeds sproeien kost veel water, energie en de kans op overmatig algenvorming is groot.
Wat is nu het beste beregeningregime?
- Beperk het aantal beregeningsbeurten;
Kijk per keer of het ook echt nodig is om te sproeien. Wanneer je met je hand over het veld gaat, voelt je hand vochtig aan (‘handvochtig’), dan is het nog niet nodig om te sproeien.
-
Spreek binnen de hockeyclub af hoe er minder water op de velden gebruikt kan worden.
-
Stel de frequentie van de beregening niet automatisch in. Immers, het is niet noodzakelijk om bij elke training of wedstrijd te beregenen. Dit ligt aan de plaatselijke omstandigheden, de weersomstandigheden en het doel van het sproeien. Is er bijvoorbeeld veel schaduw op het veld, dan zal het veld minder opdrogen en is minder beregening nodig. Ook bij regenachtige weersomstandigheden en weinig zon is beregenen niet nodig.
-
Bepaal of sproeien echt nodig is voor elke training of wedstrijd.
-
Beregen niet te veel in één keer. Beperk de hoeveelheid per beregeningsbeurt tot 5 á 6 m3 per keer. Bij droog en warm weer is meer beregening nodig dan bij nog natte velden, Dan is veel minder water nodig.
-
Schakel bij de zomer- en winterstop de beregening uit. Het veld kan dan goed opdrogen en algen houden niet van hoge temperaturen en droogte.
-
In de winter is het belangrijk om de installatie droog te blazen. De installatie kan dan bij vorst niet beschadigen en algenvorming wordt voorkomen. Daar zorgt de beheerder voor.
-
Het is slim om vanuit de club iemand verantwoordelijk te stellen voor de beregeninginstallatie. Alleen hij/zij heeft de sleutel tot de beregeningsinstallatie. Zo kan er bewuster omgegaan worden met water en energie.
Wat zegt het Bondsregelement?
In het Bondreglement staat: Voor de waterkunstgrasvelden en semiwaterkunstgrasvelden (op de sportvloerenlijst genaamd (semi- ) waterkunstgras) dienen de velden bespeeld te worden onder natte omstandigheden. Nat betekent in deze “handvochtig”, wanneer je met je hand over het veld gaat, voelt je hand vochtig aan. Deze velden moeten dan ook voorzien zijn van kunstmatige beregening om bij droog weer het veld te bevochtigen. Voor de andere semiwaterkunstgrasvelden (op de sportproductenlijst (semi-)zandkunstgras genaamd) geldt een aanbeveling om deze nat te bespelen. Zie ook de aanbevelingen bij dit hoofdstuk. Bondsreglement-2023-DEF.pdf (knhb.nl) blz. 73.
Bron
Dit document is opgesteld door Gemeente Utrecht