11 december 2023

Einde overgangsregeling korfbal en hockey sportproducten met een maand uitgesteld

Vanaf 1 januari 2024 zou de overgangsregeling, zoals opgenomen in de handleidingen van kunstgras korfbal en hockey sportvloer sportproducten, verlopen. Dat betekent dat van alle sportproducten op de sportproductenlijst per 1 januari een declaratie op basis van de beschreven onderzoeken uit de handleiding moet zijn opgemaakt. Deze overgangstermijn wordt nu op verzoek van de markt en aanbestedende partijen met een maand uitgesteld tot 1 februari 2024.

Bij de vernieuwing van het Kwaliteitszorgsysteem is afgesproken dat alle vereiste metingen in het laboratorium t.b.v. plaatsing op de sportproductenlijst (licentie) en de metingen in de praktijk t.b.v. het verkrijgen van een certificaat in handleidingen worden beschreven. Per sportproduct zijn handleidingen opgemaakt waarbij de kunstgras korfbal sportvloer en kunstgras hockey sportvloer als eerste zijn opgeleverd. In iedere handleiding is vanwege eventuele wijzigingen of aanvulling van bestaande eisen een overgangsregeling bepaald.

Waar bij licenties voor nieuwe sportproducten van het type kunstgras korfbal en hockey sportvloer reeds volgens de laatste handleiding moest worden gewerkt is per 1 februari 2024 ook verplicht dat alle producten op de sportproductenlijst volgens de handleiding zijn gemeten. Van deze metingen dient volgens de handleiding een declaratie te worden opgemaakt door een erkend instituut.

Ook is in de handleiding opgenomen welke meetresultaten van bestaande producten mogen worden meegenomen in een nieuwe declaratie. Zo zijn eisen opgesteld voor het overnemen van bekende onderzoeksrapporten en is het eenvoudiger gemaakt om internationale onderzoeksrapporten, en daarmee producten, te voorzien van een licentie.

Voor kunstgras voetbal sportvloer, kunststof atletiek sportvloer en binnensportvloer sportproducten is het einde van de overgangsregeling tot op heden vastgesteld op respectievelijk 1 januari 2025 (voetbal) en 1 januari 2026 (atletiek en binnensport).

Vanaf 1 februari 2024 zullen alle huidige sportproducten kunstgras korfbal en kunstgras hockey sportvloeren welke niet zijn voorzien van een declaratie volgens de laatste handleiding inactief worden gezet en daarmee niet meer zichtbaar op de sportproductenlijst zijn. Hiermee is het ook niet meer mogelijk deze producten te gebruiken voor certificering van sportaccommodaties.