16 mei 2024

Procedures mineraal gevulde voetbalvelden

Naar aanleiding van het meest recente programmaraad overleg is een taakgroep gestart met het onderzoek naar een herziening van de procedures rondom minerale kunstgras voetbalvelden.

Het betreft de procedures hoe een product de status goedgekeurd kan bereiken op de sportproductenlijst. Onderdeel van deze herziening is de afronding van lopende trajecten welke op basis van verschillende procedures zijn gestart.

De programmaraad heeft de taakgroep gevraagd hen te adviseren over de afronding van de testprocedure van alle huidige sportproducten welke op dit moment met deze status op de sportproductenlijst staan. Bij dit advies wordt gekeken naar de bekende resultaten uit laboratoriumrapporten, praktijkmetingen en gebruikerservaringen. De taakgroep heeft alle producenten bereid gevonden de resultaten te delen en het testtraject aan de taakgroep te presenteren.

Vaststelling

Het advies per mineraal gevuld sportproduct bestaat uit een set afspraken waaraan de producent binnen een vastgestelde periode moet voldoen om de status goedgekeurd te bereiken. Deze afspraken worden gebaseerd op de procedures welke in de laatste 3 jaar van toepassing waren op dit type velden.

De vaststelling van de adviezen per sportproduct gebeurt door de programmaraad waarbij dit onderwerp op 11 juli geagendeerd staat. Hiermee wordt getracht voor iedere producent duidelijkheid te bieden en een breed gedragen besluit te nemen. Alle sportproducten welke na 11 juli het testtraject ingaan, dienen aan de herziene procedures te voldoen welke ook door de taakgroep worden voorgelegd aan de programmaraad.

Herziening

De herziening van de procedures vindt plaats op basis van ervaringen met mineraal gevulde voetbalvelden in de laatste jaren. Zo worden enkele procedures meer vastomlijnd beschreven of scherper geformuleerd, maar wordt ook een nieuwe afweging gemaakt tussen sporttechnisch, materiaaltechnisch en gebruikerservaringen. Het definitieve voorstel van de taakgroep aan de programmaraad wordt in een later bericht geopenbaard.