25 september 2024

Meetmethode energierestitutie

Bij het meten van kunstgrasvelden door instituten en het certificeren van kunstgrasvelden via sportinfrastructuur.nl is dit kalenderjaar gebleken dat er (te) grote verschillen bestaan op de eigenschap energierestitutie. Deze verschillen waren niet direct verklaarbaar vanwaar een onderzoek is gestart.

Onderzoek

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de meetmethode voor het meten van energierestitutie (CEN/TS16717) multi-interpretabel is. Hiermee hebben verschillende leveranciers van meetapparatuur een andere berekening in hun software geprogrammeerd. De verschillen hiervan werden pas na een laatste software update in het voorjaar van 2024 zichtbaar. Omdat deze verschillen niet wenselijk zijn voor het vertrouwen op de resultaten worden aan de programmaraad de volgende afspraken voorgelegd:

  1. Om de verschillen weg te nemen is overeengekomen met de leveranciers van meetapparatuur dat de meetmethode wordt aangevuld met een Nederlands addendum en per direct geïmplementeerd wordt;
  2. Alle voetbaldeclaraties waarin de meting van de energierestitutie tussen de 20 en 30% als resultaat heeft moeten opnieuw worden gemeten in laboratorium, het gaat hierbij om ca. 2% van alle declaraties op de sportproductenlijst van sportinfrastructuur;
  3. Bij een afkeuring in de praktijk van velden op de energierestitutie welke in 2024 zijn aangelegd of gerenoveerd wordt de mogelijkheid geboden om de resultaten van de meting opnieuw vast te stellen aan de meetmethode inclusief addendum. Dit betreft een administratieve aangelegenheid. Het betrokken instituut voert dit werk voor haar opdrachtgever uit, dit betekent dat een herkeuring in de praktijk niet noodzakelijk is. Wanneer uit de heranalyse blijkt dat de energierestitutie aan de voorschriften voldoet dan wordt het veld hierop goedgekeurd en ter certificatie aangeboden via sportinfrastructuur.

Met producenten daar waar de “aangevulde” meetmethode negatieve consequenties heeft voor de huidige declaratie op de sportproductenlijst, zie bovengenoemd punt 2, wordt contact opgenomen. Voor projecten zoals reeds gerealiseerd in de praktijk en waar de energierestitutie goedgekeurd is bevonden voor de certificering, worden geen aanpassingen doorgevoerd.

Bovengenoemd advies is besproken en in overeenstemming met de volgende partijen aan de programmaraad voorgelegd:

  • Wireless Value;
  • SportsLabs;
  • KNVB;
  • KIWA ISA-Sport;
  • FieldTurf Tarkett;
  • Domo Sports Grass;
  • CSC Sport;
  • Antea Sport.

De programmaraad komt op donderdag 10 oktober 2024 bijeen om dit voorstel te bespreken. Hierover wordt u via de nieuwsberichten van sportinfrastructuur geinformeerd. Tot die tijd is het advies om geen herkeuringen in de praktijk uit te voeren indien de energierestitutie van het veld niet voldoet.