14 oktober 2024

Programmaraad overleg van 10 oktober 2024

De programmaraad is op donderdag 10 oktober 2024 bij elkaar gekomen. Tijdens die bijeenkomst zijn alle door de taakgroepen geadviseerde voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures besproken en waar nodig bekrachtigd. In dit artikel delen we de belangrijkste zaken.

Het kwaliteitszorgsysteem sportaccommodaties is een zelfregulerend systeem waarbij alle relevante partijen betrokken zijn. Het fundament van het systeem zijn de taakgroepen waarin de partijen met elkaar in gesprek zijn. Daarbij komen ze tot een breed gedragen inhoud van voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures.

Vastgestelde besluiten

Naar aanleiding van de adviezen van de taakgroepen zijn de volgende toevoegingen of wijzigingen aan voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen of procedures vastgesteld:

  • Sinds begin dit jaar is, na aankondiging eind 2022, een aanpassing in het sporttechnische hockeyvoorschrift doorgevoerd waarbij aansluiting is gevonden met de FIH-norm. Hiervoor zijn door alle producenten nieuwe laboratoriummetingen uitgevoerd om declaraties op te maken welke aan de ‘nieuwe’ voorschriften voldoen. Tijdens de aanlegperiode is geconstateerd dat de laboratoriummetingen niet volledig aansluiten bij de gemeten waarde in de praktijk, wat ertoe heeft geleid dat veel waterkunstgrasvelden de voorschriften niet hebben gehaald en zijn afgekeurd. De programmaraad heeft op advies van de KNHB en VSG besloten om in 2024 een dispensatie te verlenen wanneer blijkt dat de voorschriften schokabsorptie of balstuit van watervelden niet voldoen. Daaraan zijn wel de volgende voorwaarden gekoppeld:
    • Het veld dient volledig conform de declaratie van de sportproductenlijst te zijn gebouwd;
    • Het veld dient drie maanden na de eerste eindkeuring opnieuw te zijn gekeurd op minimaal schokabsorptie en balstuit;
    • Het veld dient te voldoen aan het KNHB2-15 voorschrift van 13 december 2022; zie archieffunctie bij de voorschriften op www.sportinfrastructuur.nl

Om in aanmerking te komen voor bovenstaande dispensatie dient de opdrachtgever van het werk dit verzoek in te dienen bij info@sportinfrastructuur.nl en daarbij aantoonbare bewijzen van de genoemde voorwaarden mee te sturen.

Om in 2025 of daarna niet opnieuw in deze situatie terecht te komen, zal de taakgroep op basis van de vrijgekomen informatie een voorstel doen aan de programmaraad ter voorkoming hiervan.

  • Het verzoek van de gezamenlijke partijen: SportsLabs; Wireless Value; KNVB; Kiwa ISA Sport; Fieldturf Tarkett; Domo Sports Grass; CSC Sport en Antea Sport om de meetmethode van energierestitutie te verduidelijken incl. het voorstel tot implementatie, wordt door de programmaraad geaccepteerd. Zie voor een uitgebreide toelichting het volgende bericht: https://www.sportinfrastructuur.nl/nieuws/63

Taakgroepen

De programmaraad heeft een terugkoppeling gehad van de volgende taakgroepen:

  • Terugkoppeling taakgroep sporttechnisch voorschrift voetbal: Deze taakgroep heeft besloten om pas na de technical meeting van de FIFA bij elkaar te komen omdat het overleg van de FIFA nog kan leiden tot wijzigingen in de nieuwe manual;
  • Terugkoppeling taakgroep certificering verlichting in het kwaliteitszorgsysteem: Een eerste bijeenkomst met marktpartijen heeft plaatsgevonden. In dit overleg is georiënteerd over de mogelijkheden van certificering. Certificering kan bestaan uit de volgende aspecten:
    • Lichtsterkte op het veld;
    • Lichthinder naar de omgeving;
    • Stabiliteit van de lichtmasten;
    • Veiligheid technische installatie;

De eerste bijeenkomst heeft aangegeven dat certificering heel goed een bijdrage kan hebben bij de certificering van velden en de veiligheid van de sporters. Wel is opgemerkt dat delen van de benoemde aspecten normaal gesproken onder de verantwoordelijkheid vallen van het bevoegd gezag en de kosten van certificering moeten worden meegewogen in het voorstel naar de programmaraad. Een volgend overleg is gepland op 14 november. Bij dit overleg sluiten de sportbonden aan (KNLTB, KNVB, KNHB, KNKV en VSG). Zie hierover ook bijgaand bericht: https://www.sportinfrastructuur.nl/nieuws/62

  • Terugkoppeling taakgroep fundatie sportvelden: Door de taakgroep is een voorstelmethode beschreven op basis van een bekende methode uit de civiele techniek en CROW. De onderzoeken bestaan uit de volgende metingen:
    • Meting stabiliteit van fundering in de praktijk met LWD;
    • Meting verdichting van fundering in de praktijk door op de locatie waar de LWD het hoogste scoort de verdichting te bepalen met een ballonproef;
    • Waterdoorlatendheid in het laboratorium bepalen door de CUR33-methode op basis van een monster uit het veld en te verdichten tot het niveau van de praktijkmeting;

Voor de bepaling van de grenswaarde van het voorschrift is een concept-onderzoeksvoorstel geschreven. Dit voorstel wordt door de taakgroep besproken en beoordeeld in een nog te plannen overleg.