12 juli 2023

Programmaraad KZS van start

Het kwaliteitszorgsysteem sportaccommodaties is een zelfregulerend systeem waarbij alle relevante partijen betrokken zijn. Het fundament van het systeem zijn de taakgroepen waarin de partijen met elkaar in gesprek zijn en komen tot een breed gedragen inhoud van voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures.

Naast de taakgroepen bestaat nu een programmaraad om alle door de taakgroepen opgestelde voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures te bekrachtigen.

De programmaraad heeft tot doel het optimaal laten functioneren van het zelfregulerende kwaliteitszorgsysteem. De programmaraad bewaakt het overzicht (‘plattegrond’) van het stelsel en identificeert eventuele ‘gaten’. Daarnaast beoordeelt de programmaraad of een onderwerp in technisch opzicht ‘voorschriftrijp’ is en of er voldoende draagvlak bestaat voor urgentie, kwaliteit, sportveiligheid, duurzaamheid en exploitatie.

Oprichting nieuwe taakgroepen

In het eerste overleg van 4 juli jongstleden heeft de programmaraad op basis van ingebrachte ideeën (verzoek tot beoordeling) de volgende taakgroepen opgericht:

  • Taakgroep stabiliteit fundatie en onderbouw buitensportaccommodatie;
  • Taakgroep sporttechnische waarde maximale balstuit en stroefheid korfbal-sportvloeren.

Vastgestelde besluiten 4 juli

Naar aanleiding van adviezen van taakgroepen zijn de volgende toevoegingen of wijzigingen aan voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen of procedures vastgesteld:

  • Invoering van het beginworpgebied t.b.v. handbalbelijning in sporthallen waarbij de verplichting voor eredivisie, eerste divisie en landelijke A-jeugddivisie direct ingaat. Voor overige klassen geldt de verplichting vanaf renovatie (incl. her-belijnen) of nieuwbouw van de sporthal;
  • De aanpassing van de neerwaartse helling hoogspringsegment naar 1:167. Deze vaststelling gaat in per moment van renovatie of nieuwbouw. Er is geen ultieme datum voor implementatie;
  • De wijziging van de procedure om middels een formulier te onderbouwen dat wordt afgeweken van richtlijnen, in plaats van via een mailbericht;
  • De toevoeging van het onderdeel ‘impact’ op het aanvraagformulier richting de programmaraad;
  • De toevoeging van het format advies taakgroep aan programmaraad;
  • De procedure voor gebruik shockpad op dynamische fundering en hergebruik van shockpad.

Naar aanleiding van het advies van de taakgroep waterdoorlatendheid fundatie en onderbouw buitensportaccommodaties verzoekt de programmaraad om na een nieuwe beoordeling tot een gedragen advies te komen.