2 januari 2024
Nieuwe handleidingen voor certificering van tennis- en padelbanen
Sinds de invoering van het platform Sportinfrastructuur en het nieuwe Kwaliteitszorgsysteem voor certificering van sportaccommodaties zijn nu ook (na een jaar uitstel) nieuwe handleidingen voor Tennis en Padel opgesteld.
Deze handleidingen geven een beschrijving van alle benodigde metingen in laboratorium en praktijk t.b.v. licenties voor plaatsing op de sportproductenlijst en certificering van tennis- en padelbanen. Voor padel worden twee separate handleidingen gehanteerd. Eén voor de kooi en één voor de sportvloer. Per type scope van geaccepteerde sportproducten voor Tennis en Padel is dit verder uitgewerkt. Vanaf 1 februari 2024 zullen deze handleidingen het uitgangspunt zijn bij het uitvoeren van metingen voor het certificeren van tennis- en padelbanen.
Overgangsregeling
Voor het gebruik van de nieuwe handleidingen als uitgangspunt bij het uitvoeren van metingen van tennis- en padelbanen geldt een overgangsregeling van één jaar. Vanaf 1 januari 2025 zal volledig conform deze nieuwe handleidingen worden gewerkt. Dit overgangsjaar is vooral bedoeld voor producenten en aannemers/leveranciers die hun producten op onderdelen aanvullend moeten laten toetsen en declareren bij een geaccrediteerd instituut op basis van deze nieuwe werkwijze. Daarna kunnen de metingen in de praktijk conform de nieuwe handleidingen worden uitgevoerd. Gedurende het jaar 2024 is het mogelijk om bestaande sportvloeren aan te leggen conform de oude meetmethode, nieuw gedeclareerde sportproducten worden ook in 2024 al conform deze nieuwe handleiding getoetst.
Keuringsplicht
Zoals al lange tijd gemeengoed in Nederland is het verplicht tennis- en/of padelbanen te laten certificeren voor deelname aan wedstrijden onder auspiciën van de KNLTB. Indien banen worden goedgekeurd wordt een certificaat uitgereikt via Sportinfrastructuur. Naast de verplichting van een certificaat voor deelname aan wedstrijden en daarmee het borgen van sporttechnische kwaliteit en veiligheid is het certificeren ook van belang voor de wettelijke zorgplicht die iedere aanbieder heeft. Het certificaat biedt daarvoor een extra waarborg. Belangrijk om te weten is dat alleen banen die op de Sportproductenlijst van Sportinfrastructuur staan vermeld in de praktijk mogen worden gebouwd en kunnen worden gekeurd en gecertificeerd.
Meer informatie
De handleidingen worden in het volgende Programmaraad overleg ter vaststelling ingebracht. Tot die tijd is een conceptversie ter inzage beschikbaar voor iedereen. Geïnteresseerde organisaties met een account kunnen door een e-mail te sturen naar info@sportinfrastructuur.nl een concept exemplaar ontvangen. Na vaststelling worden de handleidingen opgenomen in de sporttechnische voorschriften van het Kwaliteitszorgsysteem.