16 januari 2024

Aanleg innovatievelden en velden met de status 'test'

In het nieuwe Kwaliteitszorgsysteem zijn de statussen van sportproducten op de sportproductenlijst veranderd.

In de praktijk lopen er diverse projecten welke in de volksmond pilotprojecten worden genoemd waar het nieuwe Kwaliteitszorgsysteem andere definities aan geeft. Daarom is het een goed moment om nog eens duidelijk te maken wat de definities van de verschillende statussen zijn, maar zeker ook wat de consequenties van de statussen zijn voor zowel de producent, aannemer/leverancier als ook de eigenaren.

We kennen sinds 2023 de volgende statussen voor sportproducten op de sportproductenlijst van Sportinfrastructuur:

  • Status test: een nieuw product valt binnen de scope en voldoet aan de voorschriften. Van het sportproduct is conform de vigerende handleiding een declaratie opgemaakt. Van sportproducten met de status test kunnen maximaal drie stuks onder certificering worden aangelegd.
  • Status goedgekeurd: het product heeft de testfase volledig doorlopen waarbij de resultaten van de testfase volledig voldoen aan de gestelde eisen en procedures. Sportproducten met de status goedgekeurd kunnen zonder aanvullende eisen worden aangelegd voor certificering.
  • Status innovatie: een nieuw product valt buiten de scope en/of voldoet niet aan de voorschriften. Sportproducten met de status innovatie hebben middels een plan van aanpak conform de pilotprocedure goedkeuring van de Programmaraad om met behoud van certificering velden aan te leggen zonder aan de scope en/of voorschriften te voldoen. Het aantal toegestane producten is afhankelijk van de innovatie en de acceptatie van de Programmaraad.

Scope

De scope van de sport omschrijft in het geval van het producttype sportvloer de sportvloer in algemene termen. Er worden in de scope geen specifieke zaken beschreven, maar met de scope wordt wel ondervangen dat gelijkwaardige en eerlijke competitie mogelijk blijft bij gebruik van verschillende gecertificeerde sportproducten.

Voor voetbal vallen op dit moment mineraal gevulde velden binnen de scope maar nonfill velden niet, evenals waterloze waterhockeyvelden. Dat betekent dat nonfill voetbalvelden en waterloze waterhockeyvelden in een innovatietraject door de Programmaraad bevestigd moeten zijn voor het verkrijgen van een certificaat. Mineraal gevulde voetbalvelden met de status 'test' hebben een beperking van de maximaal toegestane hoeveelheid aan te leggen sportproducten.

Testfase

Bij een eerste plaatsing krijgt een nieuw product de status 'test' welke na het voldoen aan een aantal voorwaarden kan worden gepromoveerd tot de status 'goedgekeurd'. Deze voorwaarden bestaan uit sporttechnische metingen gedurende een periode van een kalenderjaar en mogelijk aanvullende belevingsonderzoeken voor specifieke type sportproducten.

Innovatieprocedure

Zodra wordt besloten over te gaan tot een innovatieprocedure kan de producent haar innovatie, na goedkeuring van de betreffende sportbond, delen met de Programmaraad voor bevestiging. Deze procedure zorgt ervoor dat innovaties kans van slagen hebben om tijdens sportcompetities ingezet te worden. Wanneer een innovatieprocedure is geaccepteerd, kan de producent samen met de aannemer/leverancier en opdrachtgever zonder aan de scope en of voorschriften te voldoen toch een certificaat ontvangen op het sportproduct. Uiteraard zitten aan deze procedure voorwaarden voor het aantal sportproducten en de minimale eisen waar het sportproduct in de praktijk aan dient te voldoen. Als afronding van de innovatieprocedure krijgt het betreffende sportproduct direct de status 'goedgekeurd' en wordt het geplaatst op de sportproductenlijst.

Van sportproducten met de status 'test' mogen voor het behalen van een certificaat in de praktijk maximaal drie producten worden aangelegd. Voor sportproducten gekenmerkt als 'innovatie' worden specifieke afspraken gemaakt over de toegestane aantallen. Bent u benieuwd of het door u gewenste sportproduct nog binnen de geaccepteerde hoeveelheid valt en daarmee kan worden voorzien van een certificaat, dan kunt u contact opnemen met info@sportinfrastructuur.nl.