27 februari 2024

Kom naar de workshop zorgplicht sportaccommodaties voor gemeenten.

Gemeenten krijgen te maken met een grote verandering in de certificering van sportaccommodaties.

Vanaf 1 mei 2024 is het verplicht om gebruik te maken van het certificaat dat beschikbaar komt bij gebruik van het Kwaliteitszorgsysteem Sportaccommodaties, het certificeringssysteem van VSG en NOC*NSF. Bob Thomassen en Wilko Zuidema lichten de mogelijkheden van het Kwaliteitszorgsysteem en het voldoen aan de wettelijke zorgplicht toe tijdens een workshop op de Vakbeurs Sportaccommodaties op donderdag 7 maart a.s. in Expo Houten.

Het keuren en certificeren van sportaccommodaties is in Nederland al enige tijd verplicht. Een accommodatie kan pas in gebruik genomen worden zodra via sportinfrastructuur.nl, de single-point-of-truth op het gebied van sportaccommodaties in Nederland, een certificaat is ontvangen. Een meetrapport is daarvoor niet voldoende. Voor dit certificaat, dat een eigenaar na afronding van een project kan downloaden in het accommodatiepaspoort, dient de eigenaar van een sportaccommodatie een account te hebben bij sportinfrastruur.nl. VSG en NOC*NSF gaan zo de versnippering door diverse certificaten tegen en laten sportinfastructuur.nl hét startpunt zijn voor iedereen die aan de slag is met de realisatie, de exploitatie en/of renovatie van sportaccommodaties.

Bob Thomassen (NOC*NSF): “Per 1 mei 2024 betaal je als eigenaar een bedrag voor elk te ontvangen certificaat per veld of baan indien de eigenaar, veelal de gemeente, geen account bij het platform sportinfrastructuur.nl heeft. Dit leidt tot hogere kosten. Een account geeft bovendien meer mogelijkheden dan losse certificaten. Deze certificaten zijn vanaf 1 mei van dit jaar alleen toegankelijk voor de eigenaren via het accommodatiepaspoort op sportinfrastructuur.nl. Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft echter nog geen account op sportinfrstructuur.nl en kan daardoor niet voldoen aan de wettelijke zorgplicht van het tonen van een certificaat. We informeren en helpen gemeenten graag op de Vakbeurs Sportaccommodaties.”

Meer weten over alle mogelijkheden die het Kwaliteitszorgsysteem Sportaccommodaties te bieden heeft en op welke wijze gemeenten kunnen blijven voldoen aan de wettelijke zorgplicht, ook na 1 mei? Bezoek dan de workshop van NOC*NSF, of sluit direct één of meerdere accounts af op sportinfrastructuur.nl. Graag persoonlijk in gesprek? Bezoek NOC*NSF dan in stand 2.4.36 op de Vakbeurs Sportaccommodaties, waar Bob Thomassen en Wilko Zuidema graag alle vragen beantwoorden.