29 februari 2024

Programmaraad overleg van 1 februari 2024

De programmaraad is op donderdag 1 februari 2024 bij elkaar gekomen. In dit nieuwsbericht lees je de belangrijkste zaken die besproken zijn.

Tijdens het overleg op 1 februari zijn alle door de taakgroepen geadviseerde voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures besproken en waar nodig bekrachtigd.

Het kwaliteitszorgsysteem sportaccommodaties is een zelfregulerend systeem waarbij alle relevante partijen betrokken zijn. Het fundament van het systeem zijn de taakgroepen waarin de partijen met elkaar in gesprek zijn. Daarbij komen ze tot een breed gedragen inhoud van voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures.

Vastgestelde besluiten

Naar aanleiding van de adviezen van de taakgroepen zijn de volgende toevoegingen of wijzigingen aan voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen of procedures vastgesteld:

  • Naar aanleiding van een innovatietraject is het uitbreiden van de scope voor kunstgras korfbalvelden met de scope mineraal gevulde velden (zoals inmiddels bij kunstgrasvelden in het voetbal geaccepteerd) niet ingevoerd. Het voorstel voor de scope uitbreiding op niet hoofdvelden vindt hierdoor geen doorgang. De reden hiervoor is dat de impact van deze maatregel zodanig klein is dat het voorschrijven van een vastomlijnde maatregel door de programmaraad als niet wenselijk wordt ervaren.

  • De aangepaste procedures voor instituten waarin afspraken tussen NOC*NSF en instituten zijn vastgelegd, zijn op het onderwerp impact nog niet voldoende onderbouwd door de taakgroep. De programmaraad heeft de taakgroep gevraagd de impact van een overeenkomst met de huidige instituten en potentiële instituten scherper te beschrijven. De programmaraad doelt hier op consequenties bij het niet nakomen van afspraken zoals vastgelegd in de procedures. De taakgroep zal bij het volgende programmaraad overleg een nieuwe onderbouwing en procedure indienen op het gebied van impact.

  • De introductie van de handleidingen tennis sportvloer is door de programmaraad nog niet geaccepteerd. Voordat de programmaraad dit kan accepteren, moet een breder draagvlak bij de vertegenwoordigers van eigenaren en gemeenten worden gevonden. De taakgroep komt spoedig met een update en een gedragen voorstel. In het volgende programmaraad overleg wordt door de taakgroep een onderbouwing op het draagvlak van de nieuwe handleiding ingediend.

  • De introductie van de handleidingen padel sportvloer en padelkooi zijn door de programmaraad geaccepteerd. Hiermee is voor alle partijen duidelijk welke eisen worden gesteld aan padel sportvloeren en padelkooien voor plaatsing op de sportproductenlijst en certificering. De handleiding kent een overgangsregeling welke eindigt op 1 januari 2025.

  • Hercertificeren via Sportinfrastructuur voor de sporten voetbal, hockey, korfbal en atletiek is door de programmaraad vastgesteld. Voor voetbal, hockey en atletiek betreft dit het implementeren van de bestaande bondspecifieke afspraken. Voor korfbal is hercertificeren nieuw. Hercertificeren via sportinfastructuur voor sportaccommodaties start vanaf 1 januari 2025. Binnenkort worden de specifieke afspraken over dit onderwerp gedeeld op sportinfrastructuur.nl.