10 juli 2024

Einde overgangsregeling sportproducten nadert

Per 1 januari 2025 verloopt de overgangsregeling zoals opgenomen in de handleidingen voor sportproducten van padel, tennis en voetbal. Dat betekent dat van alle sportproducten op de sportproductenlijst per 1 januari een declaratie op basis van de beschreven onderzoeken uit de handleiding moet zijn opgemaakt.

Bij de vernieuwing van het Kwaliteitszorgsysteem is afgesproken dat alle vereiste metingen in het laboratorium t.b.v. plaatsing op de sportproductenlijst (licentie) en de metingen in de praktijk t.b.v. het verkrijgen van een certificaat in handleidingen worden beschreven. Per sportproduct zijn handleidingen opgemaakt waarbij de padel-, tennis- en voetbalhandleiding zijn geïntroduceerd cq. aangepast. In iedere handleiding is vanwege eventuele wijzigingen of aanvulling van bestaande eisen een overgangsregeling bepaald.

Waar ten behoeve van licenties voor nieuwe sportproducten van padel, tennis en voetbal reeds volgens de laatste handleiding moest worden gewerkt, is per 1 januari 2025 ook verplicht dat alle bestaande producten op de sportproductenlijst volgens de handleiding zijn gemeten. Van deze metingen dient volgens de handleiding een declaratie te worden opgemaakt door een erkend instituut.

Ook is in de handleiding opgenomen welke meetresultaten van bestaande producten mogen worden meegenomen in een nieuwe declaratie. Zo zijn eisen opgesteld aan het overnemen van bekende onderzoeksrapporten en is het eenvoudiger gemaakt om internationale onderzoeksrapporten, en daarmee producten, te voorzien van een licentie.

Padel en tennis

Voor padel en tennis betreft de verplichting tot declaratie een introductie van een nieuwe systematiek van het Kwaliteitszorgsysteem. Bij padel gaat het om de sportproducten sportvloer en padelkooi. Voor tennis gaat het om de sportvloer die in verschillende scope-types is opgedeeld in de handleiding.

Voetbal

Voor voetbal is het systeem van declaraties al sinds 2019 gemeengoed. De wijziging in de handleiding die nu een aanpassing van de declaratie vereist, betreft het declareren van de producent van de shockpad incl. foto van de shockpad. Hiervoor is dus geen nieuw sporttechnisch onderzoek nodig.

Atletiek en honk- en softbal

Voor atletiek en honk- en softbal sportvloer sportproducten volgt ook een verplichting tot declaratie. De omschrijvingen van verplichte metingen in een handleiding is nog niet gereed. Houd sportinfrastructuur.nl in de gaten voor het laatste nieuws over deze handleidingen en de komende verplichting tot declaratie. Op dit moment verandert er nog niets aan de vermelding op de sportproductenlijst.

Proces

Vanaf 1 januari 2025 zullen alle huidige sportproducten padel en tennis op de sportproductenlijst inactief worden gezet en daarmee niet meer zichtbaar zijn op de sportproductenlijst. Hiermee is het ook niet meer mogelijk deze producten te gebruiken voor certificering van sportaccommodaties. Voor voetbaldeclaraties geldt dat de declaraties zonder vermelding en foto van het shockpad inactief worden gemaakt en daarmee niet meer zichtbaar zijn.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen, neem dan contact met ons op via info@sportinfrastructuur.nl.