16 juli 2024

Programmaraad overleg van 11 juli 2024

De programmaraad is op donderdag 11 juli 2024 bij elkaar gekomen. Tijdens die bijeenkomst zijn alle door de taakgroepen geadviseerde voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures besproken en waar nodig bekrachtigd. In dit artikel delen we de belangrijkste zaken.

Het kwaliteitszorgsysteem sportaccommodaties is een zelfregulerend systeem waarbij alle relevante partijen betrokken zijn. Het fundament van het systeem zijn de taakgroepen waarin de partijen met elkaar in gesprek zijn. Daarbij komen ze tot een breed gedragen inhoud van voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures.

Vastgestelde besluiten

Naar aanleiding van de adviezen van taakgroepen zijn de volgende toevoegingen of wijzigingen aan voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen of procedures vastgesteld:

  • De procedures rondom instituten zijn in overleg met de instituten aangepast en aangevuld waarmee de programmaraad tracht de gelijkwaardigheid van instituten te waarborgen. Daarnaast zijn de competenties waaraan instituten moeten voldoen om een erkenning te ontvangen uitgeschreven.

  • Voor specifiek mineraal gevulde voetbalvelden zijn de procedures om te komen van de status ‘test’ naar de status ‘goedgekeurd’ aangepast en verscherpt op basis van de ervaringen met de pilotvoorwaarde. Met de partijen waarvan projecten in de voorgaande procedures liepen, zijn afspraken gemaakt om tot een afronding te komen van het traject. Dit houdt in dat alle partijen nu bekend zijn met de status van het mineraal gevulde voetbalproduct en eventuele openstaande acties kunnen worden opgevolgd. Nieuwe producten dienen vanaf heden de nieuwe procedures te volgen.

  • De programmaraad is gevraagd de definitie van de status ‘test’ aan te passen in ‘lab goedgekeurd’. Hoewel de definitie ‘lab goedgekeurd’ feitelijk juist is heeft de programmaraad besloten de definitie niet te wijzigen, omdat een aanpassing kan leiden tot verwarring van de procedures welke behoren bij de gebruikte definities.

  • De programmaraad is gevraagd om de totale constructiehoogte in de constructierichtlijn (CONSTR2) aan te passen van standaard 500 mm naar standaard 400 mm. De programmaraad heeft hier niet mee ingestemd vanwege het ontbreken van een feitelijke onderbouwing waaruit blijkt dat deze aanpassing mogelijk is. Daarnaast onderschrijft de programmaraad dat het bouwen met een andere constructiehoogte reeds mogelijk is, omdat het een richtlijn betreft (hiervan mag gemotiveerd worden afgeweken) en geen voorschrift.

Taakgroepen

Naar aanleiding van verzoeken aan de programmaraad zijn de volgende taakgroepen door de programmaraad geïnstalleerd:

  • Taakgroep sporttechnische voetbal voorschriften: naar aanleiding van de nieuwe FIFA-manual stelt de programmaraad een taakgroep in om te onderzoeken welke onderdelen uit deze handleiding in Nederland moeten worden ingevoerd en wat de impact van deze eventuele wijzigen betekent. Omdat mogelijk niet alles wordt overgenomen is de vraag van de programmaraad om per aspect uitleg te geven waarom wel of waarom niet.

  • Taakgroep sporttechnische hockey voorschriften: na invoering van de internationale hockeyvoorschriften bestaan er signalen dat de sporttechnische voorschriften niet worden gehaald wanneer conform de nieuwe declaraties wordt gebouwd. De programmaraad vraagt de taakgroep om te kijken naar een oplossing op korte termijn (velden gebouwd in 2024) en lange termijn zodat sporttechnische voorschriften in de toekomst wel gehaald kunnen worden. Onderdeel van de vraag is het in kaart brengen van de aantallen velden waar het nu misgaat en onderzoeken of de huidige periode van 3 maanden voor certificering voldoende is.

  • Taakgroep verlichting: naar aanleiding van het omvallen van lichtmasten stelt de programmaraad een taakgroep in om te onderzoeken of certificering van verlichting rondom sportvelden, als onderdeel van het kwaliteitszorgsysteem, zinvol is. De taakgroep onderzoekt welke onderdelen onderdeel van certificering moeten zijn (constructie van masten, lichtniveau, lichthinder etc.) en wat de mogelijke impact is op het gebied van beleid en kosten.

  • Taakgroep funderingen buitensportaccommodaties: funderingen en onderbouwen onder buitensportaccommodaties moeten aan specifieke eisen voldoen op het gebied van vorstvrijheid, draagvermogen en het vermogen om water af te voeren. Deze aspecten zijn in de voorschriften op dit moment onvoldoende gericht op de prestatie van de constructie en te veel op het te gebruiken materiaal. De programmaraad vraag de taakgroep om een voorstel te doen voor een nieuwe handleiding op basis van bekende meetmethode (mogelijk uit andere branches). Daarnaast dient naar de impact op invoering incl. verandering van meetmaterieel en kennis van instituten te worden gekeken.

Innovaties

Conform de innovatieprocedure van het kwaliteitszorgsysteem hebben partijen de programmaraad aangeschreven en een plan van aanpak ingediend ter uitvoering van een innovatie. Een innovatie betreft een afwijking op voorschriften of scope waarbij onder behoud van een certificaat kan worden gebouwd.

  • Drie partijen hebben een plan van aanpak voor de realisatie van een innovatie van droge hockeyvelden ingediend. Al deze plannen zijn door de programmaraad geaccepteerd.

  • Eén partij heeft een plan van aanpak voor de realisatie van een innovatie van een collector voetbal sportvloer ingediend. Dit plan is door de programmaraad geaccepteerd.

In de komende week worden wijzigingen van vaststellingen verwerkt op het platform sportinfrastructuur en worden verdiepende nieuwsberichten per besluit gepubliceerd.